Kuchnia kreolska

dodany 01 wrz 2019, 15:02 przez Monika I. Betley
14,06 PLNdodaj do koszyka

Informacje o książce

  • Ocena: 4.0 na 5
  • 4.0
  • 4.0
  • 4.0
  • 4.0
  • 4.0

Kategoria

Poradniki

O książce

Kuchnia kreolska odzwierciedla charakter obszaru, na którym się narodziła: Luizjany. Znalazły w niej odbicie wpływy francuskie, hiszpańskie, włoskie, meksykańskie i amerykańskie, a także bliska obecność Zatoki Meksykańskiej i wielkiej rzeki Missisipi. W rezultacie można ją uznać za kuchnię kosmopolityczną. Wśród tej barwnej mieszaniny nie brak jednak również zupełnie oryginalnych, kreolskich receptur, jak gumbo, dżambalaja czy burgoo, nie mówiąc o daniach nawiązujących swą nazwą do konkretnego miejsca (sierpik karoliński czyli pompano podawany na sposób nowoorleański) czy wręcz do jakiejś postaci historycznej, jak generał Lee czy madame Begue, sławna restauratorka z Nowego Orleanu.

Liczba stron

177

ISBN

978-83-8104-614-5

Komentarze

Brak komentarzy.
Bądź pierwszy!